Поштовани суграђани

Наше Ваљево, некада светионик Западне Србије, данас је град са физиономијом паланке, град без наде и будућности. Таквим су га учинили они који су без знања, визије и части постављени да управљају нашим животима, они чији је једини циљ искључиво лични интерес.

Од града у који се радо долазило постали смо град из кога се бежи, од градa културе и уметности постали смо град шунда и кича, од града чија су урбанистичка решења била узор другима постали смо град урбанистичког хаоса, прљав и запуштен, a сада смо и град над којим се надвила тамна сенка рударских компанија непознатог порекла.

Политички систем, који као народ без успеха покушавамо да изградимо већ пуне три деценије, обесмишљен je и потпуно разобличен. Постојећи политички чиниоци на свим нивоима немају ни знања ни снаге, а чини нам се ни воље за неопходне корените промене у друштву.

Једино што нам је преостaло је да се као грађани Ваљева сами организујемо и да, без икаквих калкулација и одлагања, судбину нашег града узмемо у своје руке јер нико од нас више нема ни права ни времена да одлаже промене које ће срушити овај неморални и корумпирани систем у коме живимо.

Наш циљ није био да оснујемо само још једно од многобројних удружења грађана које ће се бавити последицама а не узроцима и решењима, наш циљ није ни да делимо наше суграђане како то чини овај накарадни политички систем већ деценијама већ желимо да се они који желе истинске промене у друштву окупе на једном месту.

Људи који чине удружење Ваљевски покрет отпора имају идеју и намеру да Ваљево постане град сличан савременим средњеевропским градовима – модеран град, уз акценат на богатој историји и традицији коју наш град има. Такво Ваљево подразумева уређене мостове, паркове, широке тргове, уређене улице и комуналну инфраструктуру, пијацу по угледу на многе у Европи које нуде производе малих и великих пољопривредних газдинстава, здраву храну, чист ваздух, решено питање градске депоније и највећих загађивача, развијена мала и средња домаћа предузећа која ће имати подршку локалне самоуправе али и сарадњу са привредним коморама разних регија у Европи, добро организована јавна предузећа која раде у корист грађана без продаје својих потраживања приватним фирмама и другачијом пословном политиком од сада постојеће, решење питања смештаја паса и мачака луталица и посебну бригу за категорије људи са посебним или другачијим потребама.

Све наведено планирамо да остваримо уз помоћ наших суграђана као и свих наших Ваљевки и Ваљеваца расутих широм земље и света али увек и једино на принципима стручности и законитости. Принцип одговорности и транспарентности рада носилаца јавних функција такође сматрамо неопходним кораком ка увођењу реда у градску управу, градске установе а поготово у јавна предузећа, а што је и основни предуслов за боље функционисање града.

Намера нам је да се стручни људи баве својим областима деловања и да по правилима струке, а у законским оквирима, нашем граду Ваљеву сви заједно вратимо стари сјај, функционалност, реноме и препознатљивост коју је некада имао.

Ваљевски покрет отпора